Q.1.A train crosses a tree in 20 seconds and a man cycling at 5 kmph in the opposite direction in 18 seconds. What is the length of the train?

a) 1/4 of a km

b) 1/3 of a km

c) 3/10 of a km

d) 2/5 of a km

Sol : Option A Explanation: Let the speed of the train be x kmph and length of train = L Km.
∴ L = 18x. Also, cycle is in opposite direction. ∴ Relative speed = x + 5
. So 18/(60x60) = L/x+5 →x+5 → 200L = 180L + 5 ∴ L=1/4km

Q.2. A train travelling at 78 km/hr crosses a girl sitting in a train of length 110 m travelling in the same direction at 42 km/hr in 20 seconds. The length of the faster train is

a) 90 m

b) 110 m

c) 200 m

d) 100 m

Sol : Option C Explanation: Let the length of the faster train = x ∴18x/[5(78-42)] = 20→ x=200
→ 200m

Q.3. Two trains are traveling in opposite directions at 90 kmph and 18 kmph. If the length of the faster train is 600 m, find the time taken by the faster train to cross a man standing in the slower train.

a) 20 sec

b) 25 sec

c) 30 sec

d) Data inadequate

Sol : Option A Explanation: As the faster train crosses the man in the slower train, time taken in this case = length of the faster train / Relative speed.
Thus time = 600 / 30 = 20 seconds.

Q.4.A train moving with a speed of 40 km/hr takes 2 hours 6 minutes more to cover a certain distance than a train moving at 96 km/hr. What is the distance?

a) 144 km

b) 72 km

c) 36 km

d) 18 km

Sol : Option A Explanation: Let the distance be x ∴ ∴ x = 144 km.

Q.5.Two trains of lengths 120 m and 50 m are running on parallel tracks at 66 km/hr and 60 km/hr respectively. In what time will they pass each other?

a) 10seconds

b) 25.5 seconds

c) 51 seconds

d) 102 seconds

Sol : Option D Explanation: Dist to be covered is 120 + 50 = 170 m.
Relative speed is 66 – 60 = 5 km/hr = 6 × 5 / 18
= 30 / 18 m/s. So time required = 200 / (30 / 18) = 102 sec.

Q.6.The distance between two stations, Delhi and Amritsar, is 530 km. A train starts at 4 p.m. from Delhi and moves to Amritsar at an average speed of 80 km/hr. Another train starts from Amritsar at 3.20 p.m. and moves towards Delhi at an average speed of 60 km/hr. How far from Delhi will the two meet?

a) 140km

b) 280 km

c) 200 km

d) 180 km

Sol : Option B Explanation: Suppose the trains meet at a distance of x km from Delhi.
At 4 pm the distance that has to be covered is
530 – 60 × 2 / 3 = 490 km.
The relative speed of the trains is 80 + 60 = 140 km/h. Time required for covering the distance is 490 / 140 hours.
The train from Delhi will be 80 × 49 / 14 km away from Delhi at the point of meeting. = 40 × 49 / 7 = 280 km.

Q7.A train passes a station platform in 36 sec and a man standing on the platform in 20 sec. If the speed of the train is 54 km/hr, find the length of the platform.

a) 240 m

b) 680 m

c) 360 m

d) 720 m

Sol : Option A Explanation: Speed of the train is 54 × 5 / 18 = 15 m/s.
Length of the train is 20 × 15 = 300 m.
Length of platform + train = 36 × 15 = 540 m.
So the length of the platform is 540 – 300 = 240 m.
(No wonder it did not stop at this station!)

Q8.Two trains of lengths 110 m and 90 m are running on parallel tracks at 45 km/hr and 50 km/hr respectively. In what time will they pass each other?

A. B. C. D.

a) 18seconds

b) 72 seconds

c) 36 seconds

d) 144 seconds

Sol : Option D Explanation: Distance to be covered is 110 + 90 = 200 m. Relative speed is 50 – 45 = 5 km/hr = 5 × 5/18 = 25/18 m/s. So time required = 200/(25/18) = 144 sec.

Q9.A train running at 54 km/hr crosses a telegraph pole in 18 seconds less time than it takes to cross a platform. Find the length of the platform.

a) 30 m

b) 90 m

c) 270 m

d) 810 m

Sol : Option C Explanation: : Speed is 54×5/18 = 15 m/s. Let the time required for crossing the pole be t. Length of the train is 15×t. Length of the train + length of the platform
= 15 × (t + 18). So length of the platform = 15 × (t + 18) – 15 × t = 15 × 18 = 270 m.

Q10.A train crosses a platform at 54 km/hr in 20 seconds. Another train is 150 m shorter than the former and is running at 36 km/hr. Find the time the second train will take to cross the same platform.

a) 5 sec

b) 10 sec

c) 15 sec

d) 20 sec

Sol : Option C Explanation: Speed of the first train is 54 × 5/18 = 15 m/s.
(Length of the platform + length of the train) is =20 × 15
= 300 m. If the second train is 150 m shorter, then the length of the platform + length of the second train is 300 – 150 = 150 m.
That train is running at 36 km/hr = 36 × 5/18 = 10 m/s.
So it will take 150 / 10 = 15 seconds to cross the platform.