Simplification: BODMAS Solved Examples

Please go through the following simplification questions
Example 1: Solve: 10 + 10 × 10 ÷ 10.
Pml Web Banner
Sol: Applying BODMAS rule: 10 + 10 × 10 × (1/10) ⇒ 10 +10 = 20
Example 2: 8 + 8 of 8 ÷ 8 - 34/5
Sol: 8 + 64 ÷ 8 - (34/5) (Note: ‘of’ must be solved before ‘÷’)
= 8 + 8 - (34/5) ⇒ 16 - (34/5) = 46/5
Example 3: Simplify the expression: 18 – [6 – {4 – (8 – 6 + 3 )}]
Sol: This is an example where brackets are given. Brackets are solved after Bar. The order of Solving the brackets is (), {} and [] respectively. So, the solution of above examples is as follows.
= 18 – [6 - {4 – (8 – 9)}] ⇒ 18 – [6 – {4 – (- 1)}]
= 18 – [6 - {4 + 1}] ⇒ 18 – [ 6 – 5]  18 – [ 1] = 18 – 1 = 17
Example 4: Solve
20+20×20÷20/20×20÷+20
Sol: 20+20×20÷20/20×20÷+20 = 20+20×20×(1/2)/20×20×(1/20)+20
=20+20/20+20=40/40=1
Example 5: Simplify: 8÷8 of 8+8/8÷8×8+8
Sol: 8÷8 of 8+8/8÷8×8+8 ⇒ 8÷64+8/8×(1/8)×8+8
8×(1/64)+8/8+8 = (1/8)+8/16 ⇒ 65/8 × 1/16 = 65/128
Example 8: 3√125-√? = 3
>Sol: 5-√x =3
5 – 3 = √x
√x = 2 ⇒ x = 4.
Example 9: Solve; 30% of 300 + x % of 50 = 60% of 400.
Sol: 30% of 300 + x% of 50 = 60% of 400.
90 + (x/2) = 240
x/2 = 240 – 90
x/2 =150 ⇒ x = 150 2 =300
Example 10 : Solve; 6162 + ? + 3330 = 2545.
Sol: 6162 + x + 3330 = 2545
x = 2545 – 6162 – 3330 = 2545 – 9492 = - 6947.
bimtech