Syllogism Practice Questions : Level 01

Rate Us
Views:26980
DIRECTIONS for questions 1-10: Given two statements, verify the conclusions and mark the answer as given below:
Mark (1) if only conclusion I follows.
Mark (2) if only conclusion II follows.
Mark (3) if both conclusions I & II follow.
Mark (4) if no conclusion follows.
1.Statements: All locks are keys.
All keys are bats.
Conclusions:
I. Some bats are locks.
II. Some locks are keys.

Answer: Option 3.
Both I & II follow. So option 3
2.Statements: Some cups are pots.
All pots are tubes.
Conclusions:
I. Some pots are cups.
II. Some tubes are cups.

Answer: Option 3.
Both I & II follow. So option 3
3.Statements: All bags are books.
Some purses are bags.
Conclusions:
I. Some books are purses.
II. Some books are bags

Answer: Option 3.
Both I & II follow. So option 3
4.Statements: Some cars are jeeps.
All pens are cars.
Conclusions:
I. No pen is jeep
II. Some jeeps are cars.

Answer: Option 2.
Only conclusion II follows. So option 2.
5.Statements: Some cats are dogs.
No dog is cow.
Conclusions:
I. No cow is cat.
II. No dog is cat.

Answer: Option 4.
No conclusion follows. So option 4.
6.Statements: Some Goats are Birds.
All Cars are Goats.
Conclusions:
I. Some Cars are Birds.
II. No Bird is Goat.

Answer: Option 4.
No conclusion follows. So option 4.
7.Statements: All Grapes are Bananas.
All Bananas are Potatoes.
Conclusions:
I. Some Potatoes are Bananas.
II. Some Grapes are Potatoes.

Answer: Option 3.

Both I & II follow. So option 3
8.Statements: Some Cats are Rats.
Some Rats are Ants.
Conclusions:
I. No Rat is Ant.
II. No Cat is Ant.

Answer: Option 4
No conclusion follows. So option 4.
9.Statements: All chalks are Dusters.
Some Chalks are Boards.
Conclusions:
I. Some Dusters are Boards.
II. Some Chalks are Dusters.

Answer: Option 3.
Both I & II follow. So option 3.
10.Statements: Some Bags are Books.
All Books are Boxes.
Conclusions:
I. All Bags are Boxes.
II. No Book is Boxes.

Answer: Option 4.
No conclusion follows. So option 4.