Directions of Test

Test Name	e Sample Paper UG		Total Questions		50	Total Time		60 Mins
Section Name		No. o	f Questions	Marks per Question		Negative Marking		
Quant & Reasoning			10	1		1/4		
GK			5	1		1/4		
Analytical & Logical Reasoning			10	1		1/4		
Verbal Ability			10	1		1/4		
Reading Comprehension			15	1		1/4		

Section: Quant & Reasoning

DIRECTIONS for the question: Study the following table given below and answer the question that follows.

Question No. : 1The following data gives year – wise outlay in lakhs of rupees in a certain 5 year plan (1980 - 85) of a state.

Years	Transport & communication	Education	Housing	Health	Social Welfare
1980-81	56219	75493	13537	9596	1985
1981-82	71416	80691	15902	10135	2073
1982-83	73520	61218	16736	11000	3918
1983-84	75104	73117	17523	12038	4102
1984-85	80216	90376	19420	15946	10523

What is the percentage increase during 1983-84 over 1982-83 in health outlay?

A) 8.43% B) 9.43% C) 10.43% D) 9.00%

DIRECTIONS for the question: Study the following table given below and answer the question that follows.

Question No. : 2The following data gives year – wise outlay in lakhs of rupees in a certain 5 year plan (1980 - 85) of a state.

Years	Transport & communication	Education	Housing	Health	Social Welfare
1980-81	56219	75493	13537	9596	1985
1981-82	71416	80691	15902	10135	2073
1982-83	73520	61218	16736	11000	3918
1983-84	75104	73117	17523	12038	4102
1984-85	80216	90376	19420	15946	10523

What is the ratio between outlays on Transport & Communication and housing during 1984-85?

A) 413:100 B) 213:100 C) 431:100 D) 513:100

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 3

If the numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in ascending order, minimum number being on the top, which would come at the ninth place from the top?

A) 18 B) 24 C) 21 D) 27

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 4

A circle and a rectangle have the same perimeter. The sides of the rectangle are 18 cm and 26 cm. What is the area of the circle?

A) 88 cm² B) 154 cm² C) 616 cm² D) 1250 cm²

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 5

Kiran starts a business with an investment of Rs. 40,000. Anil joins her after three months with a capital of Rs. 30,000. If Kiran withdraws 4 months before the end of the year, find the ratio in which they share the profits at the end of the year.

A) 27:32 B) 32:19 C) 32:27 D) 25:31

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 6

A train covers a distance in 50 minutes if it runs at a speed of 48 km/h. The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40 minutes, will be

A) 50 km/h B) 55 km/h C) 60 km/h D) 70 km/h

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 7

Two taps can separately fill a cistern in 10 minutes and 15 minutes respectively. If these two pipes and a waste pipe are kept open simultaneously, the cistern gets filled in 18 minutes. The waste pipe can empty the full cistern in ______

A) 7 minutes B) 13 minutes C) 23 minutes D) 9 minutes

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 8

In a zoo there are 200 animals and birds. Of the birds one - third are one - eyed. When the total number of eyes are counted, we get 390 and when the total feet are counted, we obtain 740. There are how many animals in the zoo?

A) 170 B) 150 C) 30 D) Data Inadequate

DIRECTION for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 9

A man purchased a TV and if the price of TV is 150% of price of fridge, then the price of fridge is what percentage of the total cost of TV and fridge?

A) 45 B) 30 C) 40 D) 50

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 10

A trader marks his goods a certain percentage over C.P. He gives a discount of 30% and thereby gain 12%. Find the mark up percentage over C.P.

A) 50% B) 40% C) 65% D) 60%

Section: GK

DIRECTIONS for the question: Mark the best option:

Question No.: 11

Merriam-Webster has chosen the word "______" as its 2021 Word of the Year.

A) Mask B) Curfew C) Lockdown D) Vaccine

DIRECTIONS for the question: Mark the best option:

Question No.: 12

7th India International Science Festival (IISF) to be held in _____

A) Karnataka B) Goa C) Mumbai D) Delhi

DIRECTIONS for the question: Mark the best option:

Question No.: 13

World Computer Literacy Day is observed on?

A) 1st December B) 2nd December C) 3rd December D) 4th December

DIRECTIONS for the question: Mark the best option

Question No.: 14

Which one of the following is the largest (area wise) Lok Sabha constituency?

A) Kangra B) Kachchh C) Ladakh D) Bhilwara

DIRECTIONS for the question: Mark the best option Question No. : 15

Which of the countries represent letter 'C' in the category known as BRIC countries?

A) Canada B) Cuba C) Chile D) China

Section: Analytical & Logical Reasoning

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

Question No.: 16

Raghu and Gyan are good at cricket and hockey. Sohan and Gyan are good at hockey and chess. Raghu and Govind are good at swimming and cricket.

Who is good at cricket, hockey and chess?

A) Raghu B) Gyan C) Sohan D) Govind

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

Question No.: 17

Raghu and Gyan are good at cricket and hockey. Sohan and Gyan are good at hockey and chess. Raghu and Govind are good at swimming and cricket.

Who is good at cricket and swimming?

A) Gyan B) Govind C) Sohan D) No one

DIRECTIONS for the question: Read the information given below and answer the question that follows.

Question No.: 18

Raghu and Gyan are good at cricket and hockey. Sohan and Gyan are good at hockey and chess. Raghu and Govind are good at swimming and cricket.

Who is good at hockey, chess and swimming?

A) Raghu B) Govind C) Both D) No one

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 19

Vasishta started walking positioning his back towards the sun. After sometime, Vasishta turned left, then turned right and then towards left again. Which is the direction Vasishta going now?

A) South or West B) East or West C) North or West D) North or South

DIRECTIONS for the question: In the question a few statements are followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusion(s) and then decide which of the given conclusion(s) logically follow(s) from the given statements.

Question No.: 20

Statements One: Some democracies are dictatorship. **Statements Two:** No dictatorship is a monarchy.

Conclusions:

- I. No democracy is a monarchy.
- II. No dictatorship is a democracy.
- III. Some democracies are monarchy.
- IV. Some dictatorship are democracies.
- A) None follows B) Only IV follows C) II and III follow D) I and IV follow

DIRECTIONS for the question: What should come in place of question mark (?) in the following number/alphabetic series?

Question No.: 21

25, 50, 30, 45, 35, 40, ?

A) 30 B) 35 C) 40 D) 45

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 22

If 'CAT' and 'BOAT' are written as 'XZG' and 'YIZG' respectively in a code language then how is 'EGG' to be written in the same language?

A) VSS B) URR C) VTT D) UTT

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 23

M is the brother of G who has a sister C. How is M's father related to C's son?

A) Father B) Maternal Uncle C) Paternal Uncle D) Grandfather

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 24

If '-' stands for division,'+' stands for subtraction, '÷' stand for multiplication, 'x' stand for addition, then which one of the following equations is correct?

A) $70 - 2 + 4 \div 5 \times 6 = 44$ B) $70 - 2 + 4 \div 5 \times 6 = 21$ C) $70 - 2 + 4 \div 5 \times 6 = 341$ D) $70 - 2 + 4 \div 5 \times 6 = 361$

DIRECTIONS for the question: Solve the following question and mark the best possible option.

Question No.: 25

31 MN 97, 37 PQ 89, 41 ST 83,'?', 47 YZ 73

A) 43 VW 79 B) 45 VW 80 C) 43 VW 81 D) 44 YW 82

Section: Verbal Ability

DIRECTIONS for the question: The question consists of five statements labelled A, B, C, D and E which when logically ordered form a coherent passage. Choose the option that represents the most logical order.

Question No.: 26

A. The financial markets have sensed it and are preparing for disaster.

- B. Peripheral countries must abandon austerity as part of a Europe-wide programme to raise productivity, financial institutions must be taken into public ownership, and debt written off.
- C. Hidebound by neoliberal economics, they will continue with austerity, privatisation and liberalisation.
- D. After three years of festering, truly drastic action is now required.
- E. But it is unthinkable that Europe's current political leaders would embark on such changes.

A) DBECA B) DEACB C) DAEBC D) BECDA

DIRECTIONS for the question: Choose the word from the options which is **Opposite** in meaning to the given word. Question No.: 27 **Fabricate** A) Unearth B) Construct C) Demolish D) Renovate **DIRECTIONS for the question:** Out of the four options given choose the word or phrase that is most nearly **similar** in meaning to the word in capital letters. Question No.: 28 **SALUBRIOUS** B) unhealthy C) wholesome D) delightful A) miasmic **DIRECTIONS for the question:** Choose an option, which can be substituted for a given word/sentence/phrase out of given options. Question No.: 29 To secretly store more than what is allowed. A) hoard B) store C) hide D) aboard **DIRECTIONS for the question:** Choose the option which is grammatically correct and expresses the meaning of sentence correctly. Question No.: 30 A) The blood sample was tested on a priority basis and has returned negative for Zika and other mosquito-borne infections such as dengue B) The blood sample was tested on a priority basis and has negative returned for Zika and other mosquito-borne infections such as dengue C) The sample blood was tested on a priority basis and has negative returned for Zika and other mosquito-borne infections such as dengue D) The sample blood was tested on a basis priority and has negative returned for Zika and other mosquito-borne infections such as dengue **DIRECTIONS for the question:** Choose the pair of words which best expresses the relationship similar to that expressed in the capitalized pair.

Question No.: 31

 ${\sf AVARICE}: {\sf GENEROSITY}$

A) Blasphemy: Desecration B) Bigotry: Bias C) Belie: Falsify D) Berate: Extol

DIRECTIONS for the question: Select the best option which completes the sentence (s) in the most meaningful manner

Question No.: 32

Despite his usual ____ personality, Roger can be rather____ at times.

A) Nervous, Awkward B) Strange, Weird C) Shy, Outgoing D) Funny, Entertaining

DIRECTIONS for the question: In each of the following question, out of the given group of wordings, choose one appropriately spelled.

Question No.: 33

A) Treachrous B) Trecherous C) Trechearous D) Treacherous

DIRECTIONS for the question: A set of four words is given. Three of the words are related in some way, the remaining word is not related to the rest. Pick the word which does not fit in the relation.

Question No.: 34

A) Brink B) Hub C) Verge D) Brim

DIRECTIONS for the question: (i) In this section a number of sentences are given. Each sentence has three parts, indicted by (A), (B) and (C). Read each sentence and find out whether there is any error. If you find an error in any one of the parts (A), (B) or (C), indicate your response. You may feel that there is no error in a sentence. In that case letter '(D)' will signify a 'No error' response. (ii) Errors may belong to grammar, usage or idioms.

Question No.: 35

The teacher said that/ the building adjacent with his house/ needed repairs/. No error/

A) The teacher said that B) the building adjacent with his house C) needed repairs D) No error

Section: Reading Comprehension

Question No.: 36

DIRECTION for the question: Refer the Passage and answer the question based on it.

Many United States companies have, unfortunately, made the search for legal protection from import competition into a major line of work. Since 1980 the United States International Trade Commission (ITC) has received about 280 complaints alleging damage from imports that benefit from subsidies by foreign governments. Another 340 charge that foreign companies "dumped" their products in the United States at "less than fair value". Even when no unfair practices are alleged, the simple claim that an industry has been injured by imports is sufficient grounds to seek relief.

Contrary to the general impression, this quest for import relief has hurt more companies than it has helped. As corporations begin to function globally, they develop an intricate web of marketing, production, and research relationships. The complexity of these relationships makes it unlikely that a system of import relief laws will meet the strategic needs of all the units under the same parent company.

Internationalization increases the danger that foreign companies will use import relief laws against the very companies the laws were designed to protect. Suppose a United States owned company establishes an overseas plant to manufacture a product while its competitor makes the same product in the United States. If the competitor can prove injury from the imports - and the United States received a subsidy from a foreign government to build its plants abroad - the United States company's products will be uncompetitive in the United States, since they would be subject to duties.

Perhaps the most brazen case occurred when the ITC investigated allegations that Canadian companies were injuring the United States salt industry by dumping rock salt, used to de-ice roads. The bizarre aspect of the complaint was that a foreign conglomerate with United States operations was crying for help a United States company with foreign operations. The "United States" company claiming injury was a subsidiary of a Dutch conglomerate, while the "Canadian" companies included a subsidiary of a Chicago firm that was the second largest domestic producer of rock salt.

The last paragraph performs which of the following functions in the passage?

- A) It cites a specific case that illustrates a problem presented more generally in the previous paragraph.
- B) It presents a recommendation based on the evidence presented earlier.
- C) It aims to refute the necessity of such legal process like ITC against imports of products in the United States.
- D) It introduces an additional area of concern not mentioned earlier.

Question No.: 37

The passage is chiefly concerned with _____

- A) Advocating the use of trade restrictions for "dumped" products but not for other imports.
- B) Indicating the limitations of ITC laws independent of any other considerations.
- C) Warning that the application of laws affecting trade frequently has unintended consequences.
- D) Arguing against the increased internationalization of United States corporations.

Question No.: 38

The passage warns of which of the following dangers?

- A) Companies in the United States that import raw materials may have to pay duties on those materials.
- B) Companies in the United States may receive no protection from imports unless they actively seek protection from import competition.
- C) Companies that are United States owned but operate internationally may not be eligible for protection from import competition under the laws of the countries in which their plants operate.
- D) Companies that are not United States owned may seek legal protection from import competition under United States import relief laws.



It can be inferred from the passage that the author believes which of the following about the complaint mentioned in the last paragraph?

- A) The ITC did not have access to appropriate information concerning the case.
- B) The complaint violated the intent of import relief laws.
- C) The ITC acted unfairly toward the complainant in its investigation
- D) The response of the ITC to the complaint provided suitable relief from unfair trade practices to the complainant.

Question No.: 40

It can be inferred from the passage that the minimal basis for a complaint to the International Trade Commission in which of the following?

- A) The company requesting import relief has been injured by the sale of imports in the United States.
- B) A foreign competitor has substantially increased the volume of products shipped to the United States.
- C) A foreign competitor has received a subsidy from a foreign government.
- D) A foreign competitor is selling products in the United States at less than fair market value.

Question No.: 41

DIRECTION for the question: Refer the Passage and answer the

question based on it.

Some observers have attributed the dramatic growth in temporary employment that occurred in the United States during the 1980s to increased participation in the workforce by certain groups, such as first-time or reentering workers, who supposedly prefer such arrangements. However, statistical analyses reveal that demographic changes in the workforce did not correlate with variations in the total number of temporary workers.

Instead, these analyses suggest that factors affecting employers account for the rise in temporary employment. One factor is product demand: temporary employment is favoured by employers who are adapting to fluctuating demand for products while at the same time seeking to reduce overall labour costs.

Another factor is labour's reduced bargaining strength, which allows employers more control over the terms of employment. Given the analyses, which reveal that growth in temporary employment now far exceeds the level explainable by recent workforce entry rates groups said to prefer temporary jobs, firms should be discouraged from creating **excessive** numbers of temporary positions.

Government policymakers should consider mandating benefit coverage for temporary and permanent workers, assisting labour unions in organizing temporary workers, and encouraging firms to assign temporary jobs primarily to employees who explicitly indicate that preference.

(This passage was adopted from an article written in 1992; obviously the present situation after global meltdown would be quite different.)

The passage suggests which of the following about the workers who took temporary jobs during the 1980s?

- A) Their pay declined during the decade in comparison with the pay of permanent employees.
- B) Their jobs frequently led to permanent positions within firms
- C) They did not necessarily prefer temporary employment to permanent employment
- D) They were occasionally involved in actions organized by labour unions.

According to the passage, which of the following is true of the 'factors affecting employers' that are mentioned in the second paragraph?

- A) They may account for the increase in the total number of temporary workers during the 1980s
- B) They included a sharp increase in the cost of labour during the 1980s
- C) Most experts cite them as having initiated the growth in temporary employment that occurred during the 1980s
- D) They were less important than demographic change in accounting for the increase of temporary employment during the 1980s

Question No.: 43

The first sentence in the passage suggests that the observers would be most likely to predict which of the following?

- A) That employers would have less control over the terms of workers employment as workers increased their bargaining strength.
- B) That the total number of temporary positions would increase as fewer workers were able to find permanent positions.
- C) That the number of new temporary positions would decline as fewer workers who preferred temporary employment entered the workforce.
- D) That more would be hired for temporary positions as product demand increased.

Question No.: 44

The passage suggests which of the following about the use of temporary employment by firms during the 1980s?

- A) It increased partly as a result of workers' reduced ability to control the terms of their employment.
- B) It is discouraged by government-mandated policies.
- C) It enabled firms to deal with fluctuating product demand far more efficiently than they did before the 1980s.
- D) It was a response to preferences indicated by certain employees for more flexible working arrangements.

Question No.: 45

The passage mentions each of the following as an appropriate kind of governmental action **EXCEPT** ----

- A) Mandating benefit coverage for temporary and permanent workers
- B) Ensuring that temporary workers obtain benefits from their employers.
- C) Facilitating the organization of temporary workers by labour unions.
- D) Establishing guidelines on the proportion of temporary workers that firms should employ.

DIRECTION *for the question:* Refer the passage and answer the question based on it.

Milankovitch proposed in the early twentieth century that the ice ages were caused by variations in the Earth's orbit around the Sun. For some time this theory was considered untestable, largely because there was no sufficiently precise chronology of the ice ages with which the orbital variations could be matched.

To establish such a chronology it is necessary to determine the relative amounts of land ice that existed at various times in the Earth's past. A recent discovery makes such a determination possible: relative land-ice volume for a given period can be deduced from the ratio of two oxygen isotopes, 16 and 18, found in ocean sediments. Almost all the oxygen in water is oxygen 16, but a few molecules out of every thousand incorporate the heavier isotope 18. When an ice age begins the continental ice sheets grow, steadily reducing the amount of water evaporated from the ocean that will eventually return to it. Because heavier isotopes tend to be left behind when water evaporates from the ocean surfaces, the remaining ocean water becomes progressively enriched in oxygen 18. The degree of enrichment can be determined by analyzing ocean sediments of the period, because these sediments are composed of calcium carbonate shells of marine organisms, shells that were constructed with oxygen atoms drawn from the surrounding ocean. The higher the ratio of oxygen 18 to oxygen 16 in a sedimentary specimen, the more land ice there was when the sediment was laid down.

As an indicator of shifts in the Earth's climate, the isotope record has two advantages. First, it is a global record: there is remarkably little variation in isotope ratios in sedimentary specimens taken from different continental locations. Second, it is a more continuous record than that taken from rocks on land. Because of these advantages, sedimentary evidence can be dated with sufficient accuracy by radiometric methods to establish a precise chronology of the ice ages. The dated isotope record shows that the fluctuations in global ice volume over the past several hundred thousand years have a pattern: an ice age occurs roughly every 100,000 years. These data have established a strong connection between variations in the Earth's orbit and the periodicity of the ice ages.

However, it is important to note that other factors, such as volcanic matters or variations in the amount of sunlight received by the Earth, could potentially have affected the climate. The advantage of the Milankovitch theory is that it is testable: changes in the Earth's orbit can be calculated and dated by applying Newton's laws of gravity to progressively earlier configurations of the bodies in the solar system. Yet the lack of information about other possible factors affecting global climate does not make them unimportant.

It can be inferred from the passage that the isotope record taken from ocean sediments would be less useful to researchers if which of the following were true?

- A) It stretched back for only a million years B) It indicated that lighter isotopes of oxygen predominated at certain times
- C) It indicated that the ratios of oxygen 16 and oxygen 18 in ocean water were not consistent with those found in fresh water
- D) It had far more gaps in its sequence than the record taken from rocks on land

Question No.: 47

It can be inferred from the passage that calcium carbonate shells –

- A) Reflect the isotopic composition of the water at the time the shells were formed
- B) Reflect a strong connection between variations in Earth's orbit and the periodicity of the ice ages.
- C) Reflect variations in amount of sunlight received by the Earth
- D) Determine the availability of calcium carbonate in the ocean sediments in different periods of geological time

Question No.: 48

The author of the passage would be most likely to agree with which of the following statements about the Milankovitch theory?

- A) It cannot be tested and confirmed until further research on volcanic activity is done
- B) It is the only possible explanation for the ice ages
- C) It is too limited to provide a plausible explanation for the ice ages, despite recent research findings
- D) It is one plausible explanation, though not the only one, for the ice ages



It can be inferred from the passage that precipitation formed from evaporated ocean water has -

- A) More oxygen 16 than has precipitation formed from fresh water B) Less oxygen 18 than does ocean water
- C) The same isotope ratio as ocean water D) Less oxygen 18 than has the ice contained in continental ice sheets

Question No.: 50

In the passage, the author is primarily interested in –

- A) Initiating a debate about a widely accepted theory
- B) Presenting a theory and describing a new method to test that theory
- C) Suggesting an alternative to an outdated research method
- D) Emphasizing the instability of data gathered from the application of a new scientific method

QNo:- 1 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

Health outlay for 1982-83 = 11000 Health outlay for 1983-84 = 12038 %increase = $\frac{12038 - 11000}{\times 100} \times 100 = 9.43\%$ 11000

QNo:- 2 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

Required Ratio = $\frac{80216}{19420} = \frac{20054}{4855}$ = 4.13Thus, the ratio is 413:100.

QNo:- 3 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

Required series is, 3, 6, 9,12,..... Hence, 9th number is, $3 \times 9 = 27$.

QNo:- 4 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

Circle and rectangle have same parameter i.e. $2(a+b)=2\pi r$ Where a and b are length and breadth respectively $(a+b) = \pi r$ $44 = \frac{22}{7} \times r = r = 14$

Area of circle =
$$\pi r^2$$
 = 3.14*14*14 = 616cm²

QNo:- 5 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

The ratio in which Kiran and Anil share the profits is equal to the ratio of product of their capital and the time for which their capital was invested

i.e e 40000 × 8 : 30000 × 9

QNo:- 6 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

Distance = Speed * Time;

Distance =
$$\frac{48 \times 50}{60} = 40 \text{ km};$$

Speed when time is 40 minutes is,

$$\frac{40 \times 60}{40} \text{ km/hr} = 60 \text{ km/hr}$$

QNo:- 7 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

Total capacity = 90 units

A = 9 units/min

B = 6 units/min

A + B + C = 5 units/min

C = -10 units/min

So C can empty the tank in 90/10 = 9 minutes.

QNo:- 8 ,Correct Answer:- A

Explanation:- Let there are A animals and B birds in the zoo. So A + B = 200....(1)

Also total number of feet is 740. So 4A + 2B = 740.....(2)

As one third of the birds is one - eyed, so 2A + B/3 + 4B/3 = 390....(3).

Solving any two of these equations, we get the value of A as 170. Hence answer is option A.

QNo:- 9 ,Correct Answer:- C

Explanation:- Let the price of fridge = 100

 \Rightarrow Price of TV = 150% of 100 = 150

Required Percentage = $(100/250) \times 100 = 40\%$

QNo:- 10 ,Correct Answer:- D

Explanation:- Let CP. = 100

Profit = 12%

So $SP = 100 + 12/100 \times 100 = 112$

Discount = 30%

So SP = 0.7MP

=> 0.7MP = 112

 $=> MP = Rs \ 160$

So, Mark up Percentage over CP = 160 - 100 = 60%.

QNo:- 11 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

QNo:- 12 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

QNo:- 13 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

QNo:- 14 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

QNo:- 15 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

QNo:- 16 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

	Cricket	Hockey	Swimming	Chess
Raghu	\checkmark	\checkmark	\checkmark	
Gyan	\checkmark	\checkmark		\checkmark
Govind	\checkmark		\checkmark	
Sohan		\checkmark		√

Gyan is good in Cricket, hockey and chess

QNo:- 17 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

	Cricket	Hockey	Swimming	Chess
Raghu	\checkmark	\checkmark	\checkmark	
Gyan	\checkmark	\checkmark		√
Govind	\checkmark		\checkmark	
Sohan		√		√

Govind is good at cricket and swimming.

QNo:- 18 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

	Cricket	Hockey	Swimming	Chess
Raghu	\checkmark	\checkmark	\checkmark	
Gyan	\checkmark	\checkmark		√
Govind	\checkmark		\checkmark	
Sohan		\checkmark		√

No one is good at all three.

QNo:- 19 ,Correct Answer:- D

Explanation:- There are two possible cases:

If Vashistha is walking in the morning, the sun would be in the east

So, she started towards the west.

From there, she turned left, then turned right, and then towards left again. So, she is walking now towards the South.

If Vashistha is walking in the evening, the sun would be in the west

So, she started towards the east

From there, she turned left, then turned right, and then towards left again. So, she is walking now towards the North.

Option D

QNo:- 20 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

Two different cases can be drawn and from these diagrams it is clear that only conclusion IV follows from the given two statements.



QNo:- 21 ,Correct Answer:- C

Explanation: The given series is a twin series. The series at the odd places is 25, 30, 35, ? So the next term is 40.

QNo:- 22 ,Correct Answer:- C

Explanation:- The code of CAT is XZG. Here the position of C is 3rd from the start whereas the position of X is 3rd from the end. A is first from the start and Z is first from the end of the english alphabets. T is 20th from the start and G is 20th from the end. The same pattern is followed in the code of BOAT. Following the same pattern, the code of EGG is VTT.

QNo:- 23 ,Correct Answer:- D

Explanation: From the given information we can infer M and C are brother sister. So M's father is grandfather of C's son.

QNo:- 24 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

checking options one by one we find that second option i.e. $70 \div 2 - 4 \times 5 + 6 = 21$ is correct. Hence 2nd option.

QNo:- 25 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

Explanation.					
Prime numbers (ascending order)	31	37	41	43	47
Letters (alphabetic order)	MN O	PQ R	ST U	vw x	YZ
Prime Numbers (descending order)	97	89	83	79	73

QNo:- 26 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

This is an extremely tricky problem which can cause a lot of troubles if you do not spot the correct pairs. The one pair that is an absolute must is EC. Statement E refers to Europe's current political leaders and the pronoun 'they' in statement C refers to these leaders. This is the one conclusive pair in this case Using this pair, we can eliminate options 2 and 3. Options 1 and 4 are left now. The next step is identifying the opening sentence. We can see that statement D is the apt opening sentence in this case as it sets up the discussion for the other sentences.

QNo:- 27 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

Fabricate is to formulate or make something; **Unearth** is to discover or determine; **Demoliosh** is to destroy or ruin . Therefore the correct answer is option C.

QNo:- 28 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

Salubrious means favourable to health or wellbeing. Miasmic means toxic or contaminated. Option C is correct

QNo:- 29 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

Option A - To secretly store more than what is allowed is called hoarding.

Option B - 'Store' is used in general sense it has no secret/illegal connotation associated with it.

Option C - 'Hide' is to keep something away from sight so it doesn't tell anything about the storing more than what is allowed.

Option D - Aboard means to get on or onto a ship, aircraft, bus, or train.

QNo:- 30 ,Correct Answer:- A

Explanation: Option 1 is the best choice. All others make constructional errors like misplacing the modifier

QNo:- 31 ,Correct Answer:- D

Explanation:- The relationship between given is that of antonyms.

The similar relationship can be found in **option D**.

'Berate' means to scold harshly and 'extol' means to praise highly.

All other pairs have the relationship of synonyms

QNo:- 32 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

In statement, the key word is despite which means 'in spite of' and is a thought reversal. Thus we need two contrasting terms such as shy and outgoing where shy refers to being easily startled and outgoing means 'friendly'. Rest three options contain words similar in meaning to each other.

QNo:- 33 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

The correct spellings are Treacherous which means dangerous.

QNo:- 34 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

All others mean 'on the edge'.

QNo:- 35 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

"Adjacent to" means adjoining. The correct sentence will be the" building is adjacent to his house."

QNo:- 36 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

The last para uses the example of US and Canadian companies to exemplify how foreign companies can misuse relief laws. Hence 1.

QNo:- 37 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

The passage shows how laws that were made with a good intent can have a flip side too. Hence 3.

QNo:- 38 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

Option 4. Para 3 clearly talks about how a foreign company can use United States import relief laws to its own use.

QNo:- 39 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

The author uses the example of the complainant to illustrate how foreign companies can misuse import relief laws. Hence 2.

QNo:- 40 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

Option 1. its clearly mentioned in Para 1, last line that a company can seek relief even if it got hurt from imports from a foreign firm.

QNo:- 41 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

Option 3. refer lines - the statistical analyses show that there were factors beyond merely worker preference that led to an upsurge in temporary employment. Hence 3.

QNo:- 42 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

Option 1.

refer lines - One factor is product demand: temporary employment is favoured by employers who are adapting to fluctuating demand for products while at the same time seeking to reduce overall labour costs.

Another factor is labour's reduced bargaining strength, which allows employers more control over the terms of employment.

QNo:- 43 ,Correct Answer:- C

Explanation:-

Option 3. The first sentence suggests that the increase in temporary employment was entirely due to the proclivity of the workers towards the same. Hence 3.

QNo:- 44 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

Option 1.

refer lines - One factor is product demand: temporary employment is favoured by employers who are adapting to fluctuating demand for products while at the same time seeking to reduce overall labour costs.

QNo:- 45 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

Option 4. All the options except 4 are mentioned in para 4. "Getting firms to offer temporary employment primarily to a certain group of people" fits to the very last part of the reading comprehension: "and encouraging firms to assign temporary jobs primarily to employees who explicitly indicate that preference." The certain group of people must be those who explicitly indicate that preference. However, there is nothing specific about "proportion of temporary workers that firms should employ".

QNo:- 46 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

Option 4. The author states that one advantage of obtaining an isotopic record from ocean sediment is that the ocean's isotopic record is "a more continuous record than that taken from rocks on land". Because a continuous record can indicate more precisely when shifts in the Earth's climate have occurred, the ocean's isotopic record would be less useful if it had more gaps in it than the record taken from rocks. This is exactly shown by option 4.

QNo:- 47 ,Correct Answer:- A

Explanation:-

Option 1. the passage state that the calcium carbonate shells of marine organisms are constructed with "oxygen atoms drawn from the surrounding ocean." This water contains varying proportions of oxygen 16 and oxygen 18 and, according to the passage, "becomes progressively enriched in oxygen 18" with the onset of an ice age. The author states that "The degree of enrichment can be determined by analyzing ocean Sediments composed of calcium carbonate shells of marine organisms. Thus, it can be inferred that the shells of marine organisms would reflect the isotopic composition of the surrounding ocean water at the time when the shells were formed.

QNo:- 48 ,Correct Answer:- D

Explanation:-

Option 4. One can infer from the last paragraph that the author believes factors other than variations in the Earth's orbit could provide plausible explanations for global climate change.

QNo:- 49 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

Option 2. When water evaporates from the ocean surface, oxygen 18, a heavier isotope than oxygen 16, tends to be left behind in the remaining ocean water. Thus, one can infer that evaporated ocean water would contain less oxygen 18 than would the remaining ocean water.

QNo:- 50 ,Correct Answer:- B

Explanation:-

Option 2. In the first paragraph, the author describes Milankovitch's theory and explains why the theory previously had been considered untestable. In the second and third paragraphs, the author describes a scientific break-through that has made it possible to test and provide support for Milankovitch's theory. Although the author also mentions other factors that potentially could have affected the Earth's climate, the passage as a whole is concerned primarily with Milankovitch's theory and the scientific method that has been used to test that theory. 1st and 2nd para, (line no.2 &3)